Årstidfestene og årstidsbordet

Årstidene og årstidsfestene er et helt sentralt i vår pedagogikk.

Årstidsfesten er et helt sentralt element i vår pedagogikk

Når man skal beskrive hverdagen i en Rudolf Steiner barnehage , må man ha utgangspunkt i nettopp årstidsfestene. Årstidsfestene er selve "ryggraden" i vår pedagogikk. Hver fest består av forberedelsestid, selve festen og bearbeidelsen i etterkant. Da er alle sanger, rim og regler satt sammen til ringlek, farget av den forestående festens kvalitet. Det samme gjelder de praktiske gjøremålene. Eventyrene bærer festens stemning. På denne måten kan barna både forbinde seg med festens innhold, gjenkjenne den med glede og oppdage nye ting i forhold til sin alder.

Rudolf Steiner la stor vekt på både dag-og års rytme som han mente virket helt inni barnets fysiske oppbygning. De fleste av årstidsfestene som vi feirer i barnehagen, er en del av gamle tradisjoner. Det kan kanskje virke litt rart, at vi holder fast i gamle tradisjoner, som for en stor dels vedkommende hører fortiden til. Vi mener at det følger trygghet og fellesskap med de årlige tilbakevendte fester. Tradisjoner binder oss nemlig sammen,  de bidrar til felleskap og muliggjør en aktiv samhørighet mellom barn og voksne, i forberedelsene til hver enkelt fest. Det krever at vi som voksne kan stige inn i festens univers med både glede og alvor og herved levendegjøre festen for barnet, som vil etterligne oss.

De aller yngste barna i barnehagen deltar på festene og forberedelsene i det omfang de er klar til. For de yngste barna vil stemningen rundt festene oppfanges og gi stimuli til sansene.

Årstidfestene og høytidene har som mål:

- Å styrke barnets opplevelse av rytme 
- Å formidle sanseinntrykk i forhold til de ulike kvaliteter som hver årstid har 
- Å ta barnets etterlikning på alvor 
- Å utvikle barnets takknemlighet, hengivenhet, undring, ærefrykt, omsorg, mot og medfølelse

 

Adventsspiral innleder adventstiden

 

Påskebord forbereder oss til påsketiden

 

I alle Steinerbarnehager kan dere finne noe som vi kaller ”Årstidsbord”. 

Årstidsbordet skal speile festene vi til enhver tid feirer i barnehagen og samtidig uttrykke naturens forvandling gjennom årsløpet. Dette er et opphøyet, vakkert og stille sted hvor barnet kan betrakte og falle til ro i seg selv. Årstidsbordet gir barna et fast holdepunkt i rommet og en trygghet i hverdagen. Bordet er plassert på et godt synlig sted for barna i stuen/gruppen.

Utformingen kan være individuell i de forskjellige gruppene, men en vil alltid en finne en blomsterbukett, et lys, et kunstkort og en krystall. En duk eller et silkeslør i en farge som passer til årstiden gjør det hele til en nytelse for øyet.

Hele fargesirkelen brukes gjennom årets løp. Om våren er ”Moder jord” med alle sine frøbarn tilstede, på høsten dukker St.Mikael og dragen opp, til Advent vandrer Maria og Josef mot stallen og når det er bitende kaldt ute, ja da står Kong Vinter i isslottet sitt.